Vergeten eeuw van Antwerpen door Fred Vanderpoorten
De zestiende eeuw is de Gouden Eeuw van Antwerpen en de zeventiende eeuw schittert met Rubens, Van Dyck en Jordaens. In de negentiende eeuw brengt Napoleon een nieuw elan en tegen het einde van die eeuw is Antwerpen opnieuw de wereldhaven die ze ooit was. Het lijkt wel alsof er in de achttiende eeuw niets gebeurde dat het vermelden waard is. Niets is minder waar.
De Zeeuwen blokkeerden de scheepvaart op de Schelde, maar handelaars zijn inventief. Zo ontstond – vanuit Antwerpen – de Oostendse Compagnie. Dat er geld was in de achttiende eeuw kunnen we nog altijd zien aan de imposante herenhuizen uit die tijd, met het meest prestigieuze gebouw van de Meir voorop: het Paleis (dat toen nog niet Koninklijk was). In de achttiende eeuw wordt mode belangrijk, en zo ontstaat de consumptiemaatschappij. Mensen dragen katoen in plaats van wol en drinken thee en koffie. Het eerste volwaardig uitgebouwde theater wordt opgetrokken…
In de achttiende eeuw wordt gezaaid wat in de negentiende en twintigste eeuw wordt geoogst. In de achttiende eeuw waren er ook “christene slaven”, en daarin speelde Antwerpen eveneens een rol… Genoeg stof dus om die achttiende eeuw uit de vergetelheid te halen.