
Wintertuin in O.L.V.-Waver en het Groentenmuseum in St.-Katelijne Waver
We rijden met carpooling en verzamelen op de parking van het Brieleke om 10.00 uur. (geef bij je inschrijving aan of je rekent op vervoer of je zelf kan rijden en eventueel iemand kan meenemen).
We bezoeken in de voormiddag: de Wintertuin van de Ursulinen: een ongekende parel van de art nouveau. De feeërieke wintertuin met kleurrijke glas-in-loodkoepel maakt deel uit van een als monument beschermd gebouwencomplex waar onderwijs, architectuur, kunst en geschiedenis samenkomen. De Wintertuin van de Ursulinen is een levendig eerbetoon aan onderwijsinnovatie, internationaal ondernemerschap en straffe, ondernemende vrouwen. Dat ontdek je aan de hand van een gloednieuw interactief belevingsparcours in de geest van de art à l’école-beweging die rond 1900 furore maakte.
In de namiddag: na het nuttigen van een broodje in de Midzeelhoeve verkennen we het Grom.(museum van de groenten).
Van klei en leem in de grond tot die in bakstenen en het oker erop, al sinds 1712 en allicht langer wordt er voedsel gekweekt op en rond de Midzeelhoeves. In het begin nog door pachtboeren in opdracht van de Cisterciënzerinnenabdij Roosendael een eindje verderop en later door generaties bewoners die hun kost probeerden te verdienen met vee, granen en groenten.
En niet dat dat altijd simpel was. Duvelsgrond noemden sommige hoveniers die kleibodems wel eens. Loodzwaar in het natte voorjaar en beenhard onder de zomerse zon. De beddencultuur, zo typisch voor de streek, maakte het gelukkig wel mogelijk om alle monden te voeden. Op verhoogde aarden ruggen - ook bedden of gewenten genaamd - wisten de boeren de vroegste en lekkerste groenten te kweken. En later volgden nog de serres en speciale werktuigen aangepast aan de bodem en de teelt. Tot uiteindelijk door klimaat en selectie ook de planten zich aanpasten en lokale variëteiten het licht zagen, zoals de tomaat Roem van Mechelen en hollepijpselder van De Roy.
MAX 15 personen De broodjes zijn in de prijs inbegrepen