Over Huis van Oscar in Lier

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

28 okt
Lier - Huis van Oscar # 5100

Huis van Oscar in Lier

Kunstschilder Oscar Van Rompay (1899-1997)

Bezoek met gids dit authentieke huis.

zaterdag 28 oktober 2023 van 14:00 uur tot 17:30 uur

Van klooster tot kunstenaarswoning

De geschiedenis van deze site gaat minstens vier eeuwen terug.

In de 17de eeuw maakt zij deel uit van de meisjeskostschool van het Vredebergklooster, opgetrokken door reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus in 1611.
Klooster en school worden tijdens de Franse bezetting in 1797 afgeschaft en als ‘nationaal goed’ verkocht.

In 1808 wordt de weverij van het Lierse textielbedrijf De Heyder & Co in de gebouwen ondergebracht. De firma verhuist in 1835 naar het Nederlandse Leiden en klooster en school worden gesloopt.

Het echtpaar Verrijdt-Van Pelt koopt de grond die grenst aan de Vredebergvliet, laat er een woning bouwen en vestigt er tevens een damastweverij.
Na het overlijden van de jongste dochter Delphine verwerven kunstschilder Oscar Van Rompay en zijn echtgenote Jeanne van der Wee in 1936 het pand. Met eerbied voor het oorspronkelijk uitzicht richt het echtpaar het geheel in als woning en atelier.

Lier en omgeving vormen het onderwerp bij uitstek voor zijn schilderijen. De reizen naar Parijs en het zuiden en de fascinatie voor het circus maken van beide eveneens voor de hand liggende thema’s. De belangstelling voor het stilleven blijft, daarnaast schildert Van Rompay ook portretten en naakten.

Huis en tuin zijn beide als monument beschermd, respectievelijk in 1992 en in 2003.

In de prijs zijn een tasje koffie en cake inbegrepen.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 18,00
Standaard € 20,00
Labels: Kunst & CultuurArchitectuurBeeldende kunst1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2ActiviteitLokaalBezoek met gidserfgoedbezoek met gids